Proč je pohankový med "supermed"?

Pohankový med lze bez nadsázky nazvat superpotravinou a je velká škoda, že jsme u nás ještě plně nedocenili jeho skvělé vlastnosti. Ale pozor, jaký pohankový med si kupuješ. Na trhu se můžeš setkat s klasickým smíšeným květovým medem dochuceným pohankovým sirupem, což ale není opravdový pohankový med. Ten tvoří včely sběrem nektaru z květů pohanky a je opravdu extrémně nutričně hodnotný. Přesně takový pohankový med najdeš na našem eshopu :)

 
Další velmi důležitou informací, kterou ne všichni vědí, je, že pohanka je bezlepková potravina. Pohankový med je tedy ideálním výživovým doplňkem pro lidi trpící alergií na lepek. 
 
Pohankový med není tak sladký jako náš klasický květový, vyznačuje se mírně nahořklou chutí a opravdu velmi, velmi sytě hnědofialovou barvou, která může přecházet až do černé. Je ještě o dost tmavší než med medovicový (lesní). Jeho konzistence je oproti jiným druhovým medům hodně hustá, obsahuje méně vody a je také bohatší na antioxidanty, což ho řadí mezi ty nejhodnotnější medy vůbec. 
 
pohankovepole

Bojovník proti civilizačním onemocněním

 
Pravděpodobně jeho nejcennější vlastností je již zmíněný vysoký obsah antioxidantů. Antioxidanty pomáhají bojovat s volnými radikály, které se v našem organizmu usazují vlivem znečištěného prostředí nebo nevhodným životním stylem, případně stresem.
 
Právě volné radikály jsou spouštěči nejčastějších civilizačních chorob jako jsou:
 
  • nádorová onemocnění
  •  infarkt a další kardiovaskulární onemocnění
  •  cukrovka
  •  kožní choroby
  •  poruchy imunity nebo 
  •  předčasné stárnutí
 
Volným radikálům chybí jeden elektron, který se snaží najít a navázat v kterékoliv zdravé buňce, kterou tím poškozují a ničí. Antioxidanty jsou látky, které mají naopak jeden elektron navíc a poskytují jej volným radikálům. Volné radikály jsou tím neutralizovány a nemohou působit další škody. To zní skoro až romanticky, že? :-) 
 

Další zdravotní přínosy

 
Pohankový med je také skvělým pomocníkem při hojení různých drobných poranění tím, že odvádí vlhkost a působí antibakteriálně, zabraňuje růstu bakterií a dalších mikroorganizmů v ráně. 
 
Med z pohanky je také velmi oblíbený zvláště u našich východních sousedů, kde hraje v lidovém léčitelství opravdu nezaměnitelnou roli, v boji s různými typy sezónního nachlazení a zejména při tlumení kašle
 
Podle studie uveřejněné Penn State University* je dokonce účinnější než léky proti kašli a to zejména u dětí. Rodičům nabízí účinnější a bezpečnější alternativu než volně prodejné dětské léky proti kašli. Jedna dávka pohankového medu před spaním poskytla  největší úlevu od kašle a potíží se spánkem ve srovnání s žádnou léčbou a volně prodejným lékem na kašel u dětí s infekcemi horních cest dýchacích.
 
Tatáž studie rovněž prokázala, že pohankový med má pozitivní vliv na kvalitu spánku jak u dětí, tak i dospělých.
 
kašel
 

Jak ho užívat?

 
Svou hutnou konzistencí se nabízí jako ideální mazání na pečivo, palačinky, ale i do jogurtů nebo kaší. Jeho charakteristické aroma dodá na charakteru také Vašemu pečení.
 
Účinné látky z medu se nejlépe vstřebávají pomalu přes sliznici, proto doporučujeme při dýchacích obtížích a bolesti v krku pomalu ucucávat med na lžíci nebo upíjet rozpuštěný v čaji. Nemusíš se bát med rozpustit i v horkém čaji. To, že přijde v tak krátké době o své prospěšné látky, je mýtus. Pokud čaj vypiješ během cca půl hodiny, o žádný z jeho superúčinků nepřijdeš ;)
 
* https://www.sciencedaily.com/releases/2007/12/071203164750.htm