To nejlepší z řeckého léta do české zimy

Řecko, a zvlášť jeho jižní ostrovy, patří mezi ty šťastné kouty naší planety, které jsou téměř celoročně zalité sluncem. 
Má ideální klimatické podmínky pro vynikající med. Je to dáno jednak jeho subtropickým klimatem ale z velké části i obrovským množstvím bylin a květin, které zde kvetou. Na ostrovech navíc můžeme nalézt nejen extrémně bohatou a rozmanitou flóru, ale i mnoho endemických druhů, které nerostou nikde jinde na světe. Svou roli sehrává také stále ještě částečná nedotknutelnost ostrovů bez výrazných lidských zásahů do ekosystému. 
 
Jen málo dalších potravin nabízí takovou kombinaci skvělé chuti a zdravotních benefitů jako právě řecký med. Ne náhodou má včela medonosná v Řecku téměř božskou roli, její produkt je opravdovou řeckou národní pýchou. Řecký med mísí sladkou, jemnou vůni horských květin s životem překypujícím řeckým sluncem.
 
Med je v Řecku považován za jednu z nejcennějších a nejzdravějších potravin. Jeho každodenní konzumace nám dodává vitalitu a přispívá ke zdravějšímu a delšímu životu. Už i řecký filosof Hippokrates, otec medicíny, navrhl med jako léčebný prostředek na řadu neduhů.
 
Ne všechny druhy medu mají stejné benefity. Díky bohaté rozmanitosti flóry v kombinaci s úžasným slunečným podnebím jsou v Řecku podmínky pro produkci nejjemnějšího organického medu naprosto ideální. Díky své poměrně rozmanité krajině, od údolí, kopců, hor a ostrovů, má Řecko jedinečné prostředí, kde mohou včely hodovat. Bohatá vegetace a rozmanité rostliny jsou skvělým zdrojem pro vytváření jedinečného medu, jehož chuti a zdravotním přínosům může konkurovat málokterý jiný med. 
 
Dlouhá tradice včelařství v Řecku zajišťuje, že tradiční metody výroby ekologických produktů bez použití chemikálií a insekticidů stále žijí. Řecký organický med se proto nevyrábí pouze bez přidávání chemikálií nebo umělých přísad, ale nese také jedinečnou chuť neznečištěné čisté flóry Řecka, který nám připomíná dlouhé slunečné dny strávené u moře. 
 

Tymiánový med

 
Snad nejtypičtějším představitelem řeckých medových lahůdek je tymiánový med. Tymiánového medu si Řekové cení nejvíce nejen pro jeho zcela nezaměnitelnou chuť, ale také proto, že včely krmené tymiánem produkují méně medu, takže je vzácnější. Tymiánový med je světlé barvy s intenzivní bylinkovou vůní, vyrábí se na jaře, když kvete tymián. Domovem našeho tymiánového medu je panenská příroda ostrova Evia.  
 
Řekové ho používají do celé řady různých pokrmů od baklav až po doplněk různých slaných dobrot, jako je třeba opravdu božská zapečená feta s tymiánovým medem. Snad ta nejlepší klasika je ale poctivý řecký jogurt a ořechy. Zkuste to a uvidíte, že při přípravě tradičních řeckých jídel s medem nikdy nebudou chutnat tak, jak mají, pokud nepoužijete skutečně autentický řecký med. Náš tymiánový med patří mezi skutečné klenoty. Byl oceněn prestižní známkou Great Taste, takzvaným potravinářským Oskarem.
 
tymián
 (Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tymi%C3%A1n_obecn%C3%BD#/media/Soubor:Thymus_fasce.jpg)

Bio jedlový med

 
Řecký med ale není zdaleka jen tymiánový. U nás najdete například velmi vzácný bio přírodní jedlový med z jedlí rostoucích v horské oblasti Vytina na Peloponézu. Je velmi vzácný a má mimořádnou chuť. Jedná se o jediný med s certifikací PDO, tedy s chráněným označením původu, a ocenění Great taste dostal dokonce dvakrát! Je ideální na přípravu raw stravy a mezi jeho nesčetné výhody patří i ta, že krystalizuje opravdu velmi pomalu. Je to velmi hustý, krémový med s perleťovým efektem, skvělý do moučníků a dezertů. 
 

Vřesový med

Další klasickou lahůdkou je vřesový med. Vyrábí se na začátku podzimu, po prvních deštích, dokud je dostatečně teplo, aby vřes kvetl. Má tmavou, načervenalou barvu a velmi silnou, téměř pevnou, dobře roztíratelnou texturu. Skvělá alternativa je vřesový med s mastichovými zrny. Jediným uznávaným producentem mastichy je ostrov Chios, odkud také naše mastichová zrna pochází. 
Masticha z ostrova Chios má antioxidační, antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti a rovněž pomáhá snižovat hladinu glukózy. 
Kromě toho je masticha v lidové medicíně používána jako přírodní lék na zažívací potíže, reflux, žaludeční vředy, zánětlivé onemocnění střev (IBD), respirační problémy, onemocnění dásní a různé bakteriální nebo plísňové infekce. Aromatické oleje v mastichové gumě - jejíž chuť je nejlépe popsána jako směs borovice a eukalyptu - mohou také pomoci v boji proti zápachu z úst.
 
Oba tyto řecké poklady, klasický vřesový med, i ten doplněný o mastichová zrna, dostaly rovněž zmíněnou potravinářskou zlatou sošku :).
 
vřes

(Zdroj: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/97/Calluna_vulgaris_007.jpg) 

Lanýžový & šafránový med

Nebo chcete zkusit něco skutečně speciálního? Spojení našeho řeckého lesního medu se šafránem nebo s lanýžem vás provede světem nebývalých gastronomických dobrodružství.
 
Lanýžový med, nasáklý chutí tohoto černého zlata, má tak luxusní chuť, že ho ocení nejen opravdoví znalci. Tento med je nejlepší v kombinaci se sýry jako cheddar, modré, zrající sýry, parmezán, kozí sýr nebo obecně sýry slanější. Garantujeme ultimátní zážitek. Pokud nedáte dopustit na sušená masa a šunky, zkuste lanýžový med v kombinaci se Serrano šunkou, pancettou, pastrami nebo chorizem. Ale skvělý chuťový zážitek vám poskytne i obyčejná kvalitní slanina :)
Za nás doporučuji ale kombinaci všech kombinací: lanýžový med s uzeným lososem a grilovaným chřestem!
 
Lanýž navíc vedle svých extrémně návykových chuťových vlastností poskytuje i celou řadu zdravotních benefitů. Je velmi účinným antioxidantem a od pradávna byl využíván i na podporu kardiovaskulárního a imunitního systému, snížení vysokého cholesterolu, proti stárnutí, zlepšení sexuálního zdraví a zmírnění poruch spánku.
 
Kombinace medu z řeckých zalesněných hor s vzácnou bylinou šafránem je třešničkou na dortu našich potravinovým Oscarem ověnčených favoritů. 
Jedná se o organický řecký šafránový med s výjimečnou vůní a chutí, živou zlatou barvou a chutí nejvyšší kvality. 
 
Med se šafránem je oblíbenou součástí řecké kuchyně, který dodává tradičním i novým receptům jedinečný charakter.
Použijte ho na přípravu zálivky na saláty nebo s ním zakápněte dezertní zmrzlinu, jogurt a chléb, fantazii se meze nekladou :)
 
šafrán
(Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0afr%C3%A1n#/media/Soubor:Crocus_vernus_Krak%C3%B3w.jpg) 
 
 
S našimi řeckými medy zkrátka nemusíte propadat zimní melancholii, než zase vyrazíte na prosluněné pláže, dopřejte si kousek Řecka u sebe doma. Třeba každý den :)